Een nieuw opleidingsstelsel vraagt ook om een andere manier van het bekostigen van opleiden. Nu vindt bekostiging nog plaats op basis van instroom en diploma’s. Dit belemmert innovatie en het doelmatig besteden van de opleidingsmiddelen. Het creëert zelfs perverse prikkels. Daarom werken de NVZ, NFU, Nederlandse Zorgautoriteit (NzA) en VWS samen aan een nieuwe bekostigingssystematiek. CZO Flex Level is partner in dit overleg.
Financiering voor opleiding met kern- én specifieke EPA’s
Momenteel verleent de NZa een beschikbaarheidbijdrage aan zorginstellingen voor een aantal CZO-erkende opleidingen.
De NZa heeft aangegeven dat vernieuwde flexibele opleidingen (waarin de kern- én eventueel bij de functie én context passende specifieke EPA’s zijn opgenomen) in 2023 in aanmerking komen voor een beschikbaarheidsbijdrage als:
- de ‘opleiding nieuwe stijl’ (waarin de kern- én eventueel bij de functie én context passende specifieke EPA’s zijn opgenomen) én;
- aan de voorwaarden wordt voldaan zoals in de Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen staat beschreven.
Onderzoek aanpassing beschikbaarheidbijdrage
VWS geeft in het laatste kwartaal van 2022 de NZa een opdracht om te onderzoeken of en hoe de huidige beschikbaarheidbijdrage kan worden aangepast. Doel is om de beschikbaarheidbijdrage los te koppelen van het behalen van een diploma voor een CZO-opleiding. In plaats daarvan wordt het mogelijk om een beschikbaarheidbijdrage toe te kennen na afronding van een specifieke EPA of set EPA’s die leiden tot een door het CZO afgegeven certificaat. Bij deze aanpassing van de bekostiging blijft het uiteraard mogelijk om op basis van een set EPA’s een volwaardig diploma te behalen. De NZa zal onderzoeken wat de hoogte van de beschikbaarheidbijdrage zal zijn en of deze wordt gerelateerd aan het aantal behaalde CZO-Credits die bij de behaalde modules horen.
Voordat het zover is, moet een aantal stappen zorgvuldig worden doorlopen. Zo zal de NZa een uitvoerbaarheidsstoets, een marktverstoringstoets en een financiële doorrekening gaan doen. Als alle toetsen positief worden afgerond, dan zal er hogere regelgeving moeten worden aangepast, waaronder een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De NZa zal de beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen aanpassen op het moment dat de wet- en regelgeving wijzigt.
‘We doen er alles aan’
Programmanager Niels Oerlemans is blij dat VWS opdracht heeft gegeven om de beschikbaarheidbijdrage aan te passen. ‘Door de verschillende acties gelijktijdig op te pakken wordt de doorlooptijd verkort. Wij doen er alles aan om vanaf 2024 een nieuwe flexibele bekostigingssystematiek te hebben.’
Meer opleidingen in de beschikbaarheidbijdrage
In 2010 zijn 15 CZO-opleidingen onder de beschikbaarheidbijdrage gebracht. De afgelopen jaren zijn er nieuwe opleidingen gekomen én er is door CZO Flex Level en zorgorganisaties en opleidingsinstellingen het flexibele CZO-opleidingsstelsel ontwikkeld met flexibele leerroutes. In bovengenoemd onderzoek wordt ook bezien in hoeverre de scope van de beschikbaarheidbijdrage kan worden uitgebreid naar alle opleidingen en/of leerroutes die in scope van het programma CZO Flex Level zijn. Dit met uitzondering van de opleidingen tot brandwondenverpleegkundige en de drie ambulance-gerelateerde opleidingen die al op een andere manier worden gefinancierd.