CZO Flex Level en NVZ en NFU hebben het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om de beschikbaarheidbijdrage aan te passen zodat de bekostigingssystematiek aansluit op flexibel opleiden. Half augustus vond hierover een bestuurlijk overleg plaats tussen VWS, NZa, NFU en NVZ waarin afspraken zijn gemaakt en vervolgstappen werden besproken.
VWS bekostigt BAZ voor 1000 PIO’s
In het kader van de Covid opschalingsregeling heeft VWS tot eind juni 2022 een subsidie beschikbaar gesteld voor het behalen van de set van vier Basis Acute Zorg (BAZ)-EPA’s (CZO-BAZ-certificaat). Om voldoende professionals op te blijven leiden voor de acute zorg, werkt VWS momenteel aan een subsidieregeling voor de periode juli 2022 tot en met december 2023. Zie brief 20220613 Kamerbrief met nadere uitwerking langetermijnaanpak COVID-19.pdf (overheid.nl). Hierdoor kunnen instellingen met terugwerkende kracht een subsidie aanvragen voor alle professionals die op of na 1 juli 2022 zijn gestart met de BAZ en deze voor 31 december 2023 hebben afgerond. Instellingen kunnen dus nu professionals laten instromen en hoeven niet te wachten totdat de subsidieregeling is gepubliceerd. In totaal komt er voor 1000 professionals in opleiding (PIO) geld beschikbaar.Zodra de subsidieregeling is gepubliceerd, wordt dit bekend gemaakt.
Onderzoek aanpassing beschikbaarheidbijdrage
VWS geeft op korte termijn de NZa een opdracht om te onderzoeken of en hoe de huidige beschikbaarheidbijdrage kan worden aangepast. Doel is om de beschikbaarheidbijdrage los te koppelen van het behalen van een diploma voor een CZO-opleiding. In plaats daarvan wordt het mogelijk om een beschikbaarheidbijdrage toe te kennen na afronding van een specifieke module* of set modules die leiden tot een door het CZO afgegeven certificaat. Bij deze aanpassing van de bekostiging blijft het uiteraard mogelijk om op basis van een set EPA’s een volwaardig diploma te behalen. De NZa zal onderzoeken wat de hoogte van de beschikbaarheidbijdrage zal zijn en of deze wordt gerelateerd aan het aantal behaalde CZO-Credits die bij de behaalde modules horen.
Voordat het zover is, moet een aantal stappen zorgvuldig worden doorlopen. Zo zal de NZa een uitvoerbaarheidsstoets, een marktverstoringstoets en een financiële doorrekening gaan doen. Als alle toetsen positief worden afgerond, dan zal er hogere regelgeving moeten worden aangepast, waaronder een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De NZa zal de beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen aanpassen op het moment dat de wet- en regelgeving wijzigt.
‘We doen er alles aan’
Programmanager Niels Oerlemans is blij dat VWS opdracht heeft gegeven om de beschikbaarheidbijdrage aan te passen. ‘Door de verschillende acties gelijktijdig op te pakken wordt de doorlooptijd verkort. Wij doen er alles aan om vanaf 2024 een nieuwe flexibele bekostigingssystematiek te hebben.’
Meer opleidingen in de beschikbaarheidbijdrage
In 2010 zijn 15 CZO-opleidingen onder de beschikbaarheidbijdrage gebracht. De afgelopen jaren zijn er nieuwe opleidingen gekomen én er is door CZO Flex Level en zorgorganisaties en opleidingsinstellingen het flexibele CZO-opleidingsstelsel ontwikkeld met flexibele leerroutes. In bovengenoemd onderzoek wordt ook bezien in hoeverre de scope van de beschikbaarheidbijdrage kan worden uitgebreid naar alle opleidingen en/of leerroutes die in scope van het programma CZO Flex Level zijn. Dit met uitzondering van de opleidingen tot brandwondenverpleegkundige en de drie ambulance-gerelateerde opleidingen die al op een andere manier worden gefinancierd.
Overgangsperiode 2023
Voor komend jaar is een overgangsregeling van kracht. De huidige beschikbaarheidbijdrage op basis van gediplomeerden (en voor sommige ook op basis van instroom) blijft gelden totdat de uitkomsten van de toetsen bekend zijn. De bijdrage blijft beschikbaar voor de 15 CZO-opleidingen (zowel de ‘oude’ als de vernieuwde flexibele opleiding) die daar ook nu onder vallen en waarvoor het CZO een diploma afgeeft. De hoogte van de beschikbaarheidbijdrage blijft tijdens de overgangsregeling ongewijzigd.
*VWS gebruikt in haar berichtgeving het woord ‘modules’ waar CZO Flex Level leereenheden (EPA’s of EPA-overstijgende leeractiviteiten) gebruikt.