‘Professioneel, aantrekkelijk en met een afwisselend programma.’ En: ‘Top dat er gekeken wordt naar het totale werkveld. Niet alleen ziekenhuizen en acute zorg, maar ook naar langdurige zorg.’ En: ‘Dit helpt om dezelfde taal te spreken en de informatieachterstand in te lopen.’ Zomaar wat reacties van de ruim 160 deelnemers aan de werkconferentie die CZO Flex Level op 10 januari jl. organiseerde in het Muntgebouw in Utrecht.
Enorme belangstelling
De werkconferentie van CZO FLex Level was al snel overtekend. De mensen die wij moesten teleurstellen kunnen op korte termijn terecht bij de informatiebijeenkomsten die op verschillende plaatsen in het land worden georganiseerd (zie het bericht in deze nieuwsbrief).
Iedereen vertegenwoordigd
De opleidingsproblematiek voor gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteuners leeft breed in de zorgsector. Zorgprofessionals, werk- en praktijkbegeleiders, leer(huis)managers, beleidsmakers en praktijk- en theorieopleiders, ze waren allemaal vertegenwoordigd in de werkconferentie.
Knelpunten in beeld
Na opening door dagvoorzitter Jesper Rijpma brengt Bedrijfstheater Kapok op herkenbare en hilarische manier de nijpende situatie op de arbeidsmarkt en de knelpunten van het opleidingsstelsel in beeld. Via het interactieve Mentimeter kan het publiek de voortgang van het theaterspel beïnvloeden.
Via een animatie krijgen de aanwezigen een goed beeld van de doelen van CZO Flex Level.
Eriks Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van VWS moet vanwege een overvolle agenda helaas verstek laten gaan, maar hij spreekt via een videoboodschap zijn steun uit voor CZO Flex Level en de modernisering van de zorgopleidingen.
Sneller en doelmatiger
Bertine Lahuis, lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc en voorzitter van de stuurgroep van CZO Flex Level gaat vervolgens nader in op de noodzaak en de doelstellingen van het project: een flexibeler, toekomstbestendig stelstel van CZO-erkende opleidingen. Een opleidingsstelsel dat sneller en doelmatiger toeleiding tot de arbeidsmarkt biedt, verbreding van carrièreperspectief mogelijk maakt en beter aansluit op de veranderingen in de zorg.
Vanuit, met én voor de praktijk
Projectleiders Niels Oerlemans en Peter Fest lichten vervolgens de inrichting en aanpak van het project toe: vanuit, met én voor de praktijk. Met de verschillende deelprojecten en invalshoeken introduceren zij tevens de zes workshops die men na de lunch kan volgen.
Workshop: Op epa’s gerichte bouwstenen voor flexibilisering van opleidingen (deelproject 1)
In vier themaclusters identificeren en beschrijven we entrustable professional activities (epa’s), die als bouwstenen voor het flexibiliseren van onderwijs kunnen dienen. Daarbij zoeken we actief naar verbindingen en overlap.
Workshop: Generieke producten voor flexibilisering van opleidingen (deelproject 2)
Binnen dit deelproject ontwikkelt CZO Flex Level producten om het flexibiliseren van onderwijs te ondersteunen. Dit alles ten behoeve van opleiders, assessoren, professionals, management en andere betrokkenen.
Workshop: Modernisering van toezicht (deelproject 3)
Als het opleidingsstelsel verandert heeft dit ook consequenties voor de rol van CZO als toezichthoudend, accrediterend en registrerend college. Hoe zal dat eruit kunnen zien?
Workshop: CZO Flex Level, het project als geheel
Toelichting op doelen, inhoud en aanpak van het project.
Workshop: Epa-gebaseerde opleidingen, van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk
Hier wordt stilgestaan bij de theorie en praktijk van het werken met epa’s als bouwstenen voor flexibilisering van opleidingen.
Workshop: Werkplekgericht leren, de onderwijskundige context van CZO Flex Level
De onderwijskundige context staat hier centraal: hoe zou werkplekgericht opleiden met de specifieke praktijk als uitgangspunt vorm kunnen krijgen.
bekijk ‘Workshop Gerjan Willems’ op YouTube
Nuttige informatie
De workshops leveren een grote hoeveelheid informatie en nuttige tips op. Deze worden allemaal meegenomen in de projectonderdelen die de komende tijd worden uitgewerkt. Alle betrokkenen krijgen de mogelijkheid om hierin te participeren via informatiebijeenkomsten en kleinere werkconferenties waarin verschillende aspecten van het project worden uitgewerkt. Positieve inbreng is altijd welkom.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!