‘De unieke en grote toegevoegde waarde van CZO-erkende opleidingen is dat het (vervolg)opleidingen zijn waarin zorgprofessionals landelijk volgens dezelfde opleidingseisen worden opgeleid. En dat er goede samenhang is tussen theorie en praktijk. Straks sluit wat verpleegkundigen en medisch ondersteuners leren nog beter aan bij uitdagingen die de zorg heeft. Daar zorgt CZO Flex Level voor. Ik ben daar enthousiast over. Verandering is echt nodig.
Verandering is nodig gezien de ontwikkeling in de zorg en de arbeidsmarkt: er is behoefte aan flexibiliteit in opleiden en werk én aan zorgprofessionals die toegerust zijn om ook integrale keten- en netwerkzorg te kunnen bieden. Het nieuwe onderwijsmodel dat nu landelijk ontwikkeld wordt in CZO Flex Level is daarin een mooie stap. De wijze waarop gespecialiseerd verpleegkundigen en zorgprofessionals met individuele en flexibele leerroutes leren biedt nieuwe mogelijkheden. Het leeraanbod wordt meer op maat beschikbaar.
De schotten in de zorg zijn deels al aan het verdwijnen. CZO Flex Level sluit daar op aan, zorgt voor breedte, voor wendbaarheid in opleiden van zorg professionals. Nu leiden we vaak nog op binnen de eigen professie. Afhankelijk van het specialisme of vakgebied zal de samenwerking met andere disciplines binnen de keten meer aandacht krijgen. We zien dat nu al steeds meer ontstaan bij bijvoorbeeld de kinderverpleegkundige die intramuraal en extramuraal opgeleid. Daarmee komt er ook meer aandacht voor samenwerking buiten het eigen vakgebied, zoals interprofessionele samenwerking.
Rol toezichthouder
Zorgaanbieders, opleiders en het CZO bereiden zich in de deelprojecten voor op efficiënter opleiden. In deelproject 2 van CZO Flex Level ben ik o.a. betrokken bij de visieontwikkeling en het ontwikkelen een systeem voor performance support. Dat is een digitaal hulpmiddel met tools en uitwisseling van expertise waarmee het werkplekleren straks wordt ondersteund. Binnen dit deelproject leg ik ondermeer de verbindingen met de taken, werkwijze en rol van het CZO als toezichthouder.
Ook het CZO staat voor een grote uitdaging. Terwijl CZO Flex Level verder ontwikkelt, continueren we het bestaande systeem van erkennen en toezicht houden. Tegelijkertijd bouwen we aan een nieuwe vorm van modern toezicht. Dat gebeurt in deelproject 3 van CZO Flex Level. Zodra alle seinen op groen staan, wordt ook bij ons de huidige werkwijze van het CZO omgezet naar de nieuwe vorm van modern toezicht. Het leuke van zo’n groot innovatief programma is dat we met veel bevlogenheid samen iets nieuws bouwen.
NLQF-inschaling
Bij CZO ben ik aanspreekpunt voor de NLQF inschalingen. Een NLQF-inschaling geeft duidelijkheid over het opleidingsniveau. Dat is belangrijk, want daarmee ontstaat landelijk inzicht in de opleidingsniveaus van de CZO-opleidingen. De NLQF maakt onderdeel uit van de nieuwe architectuur. Hoe dat straks in de flexibele leerroutes in te bedden en hoe we NLQF inschalingen vorm en inhoud geven, daar buig ik me dus ook over. In mijn vrije tijd mag ik graag beeldhouwen, dus samen bouwen om tot een mooi resultaat te komen, doe ik graag!’
Ine Boermans is beleidsadviseur bij het CZO, auditsecretaris en ambtelijk secretaris van een aantal opleidingscommissies bij het College Zorg Opleidingen (CZO) binnen het medisch ondersteunend cluster. Het CZO houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen. Het CZO toetst en accrediteert zorgopleidingen in theorie en praktijk om de kwaliteit ervan te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De opleidingscommissies stellen de landelijke CZO opleidingseisen vast, evalueren deze cyclisch en beoordelen erkenningsaanvragen. Daarnaast is zij ook aanspreekpunt met betrekking tot de NLQF-inschalingen van CZO-opleidingen Link CZO*. Voor Ine Boermans komt de jarenlange ervaring in de verschillende domeinen in de zorg, samen in haar huidige functie. Opgeleid in een van de eerste lichtingen HBO-v begon ze als psychiatrisch forensisch verpleegkundige. Na een aantal jaar werd ze opleider, kwaliteitsfunctionaris, beleidsmedewerker klinische zorg en vervolgens opleidingscoördinator in een algemeen ziekenhuis. Ruim twintig jaar later vervolgde zij haar carrière als beleidsadviseur bij een regionale ondersteuningsstructuur in de eerste lijn en bij Vilans. Inmiddels werkt zij alweer twee jaar met veel plezier bij het CZO.