Er bestaat een onbalans tussen het huidige aanbod van verpleegkundige vervolgopleidingen (VVO) en medisch ondersteunende opleidingen (MOO) enerzijds en de veranderende behoeften vanuit de zorg anderzijds. One size fits all geldt niet meer. Er is behoefte aan een meer flexibel en modulair opleidingsaanbod.
Niet van deze tijd
De huidige circa dertig VVO- en MOO-opleidingen zijn kwalitatief hoogwaardig, maar het stelsel is niet meer van deze tijd. Er is sprake van overlap en soms moeten zorgprofessionals onderdelen (of stages) volgen die voor hun specifieke functie niet relevant zijn. Of de opleidingen houden onvoldoende rekening met hun kennis, kunde en ervaring.
Kwantitatieve mismatch
Naast de kwalitatieve onbalans is er sprake van een kwantitatieve mismatch: zorginstellingen slagen er niet in voldoende professionals op te leiden en bij te scholen. Het aanbod aan gekwalificeerde medewerkers kan de vraag niet bijhouden, wat tot spanningen op de arbeidsmarkt leidt. Door dit spanningsveld is het ook lastig om vervanging te vinden als professionals vervolgopleidingen volgen.
Wat moet er gebeuren?
Het project CZO Flex Level wil een nieuw, modulair stelsel van VVO en MOO ontwikkelen. Dat gebeurt in overleg met alle betrokken met partijen en met de praktijk als uitgangspunt. Eenieders input is belangrijk om in kaart te brengen welke opleidingsbehoeften er zijn, waar men momenteel tegenaan loopt bij het opleiden, wat nodig is om aan de vraag te voldoen en hoe bestaande knelpunten kunnen worden opgelost.
Verschillende fasen
Tot eind 2019 richt CZO Flex Level zich op het leggen van een landelijk fundament voor modularisering en flexibilisering van (vervolg)opleidingen. In 2020 starten we de implementatie van het nieuwe onderwijs. Voor de volledige herziening en implementatie wordt vier jaar uitgetrokken.
Meer weten?
Meer weten over dit project? Leg je vraag neer bij vanbuuren+czoflextest@gmail.com