Op 16 juni jl. was het tijd voor de eerste live CZO Flex Level-dag voor projectleiders implementatie. Er stond een aantal mooie sessies en interactieve workshops op het programma. Uiteraard maakten het ontmoeten en delen van ervaringen met collega-projectleiders en programmaleden ook een belangrijk deel uit van deze – zonnige – dag.
Tijdens de plenaire opening werd het unieke van het live bijeen zijn benadrukt. Gevolgd door een terugblik op de afgelopen twee jaar. Programmamanager Niels Oerlemans: ‘Wat is het mooi om allemaal bij elkaar te zijn, er zijn veel mensen van het eerste uur aanwezig.’ Hij legde uit waarom flexibiliseren nog steeds een goed idee lijkt: ‘De krappe arbeidsmarkt maakt dit noodzakelijk. De zorg en eigenlijk de hele samenleving kampt met tekorten aan personeel. We kunnen bijdragen aan het oplossen van dit probleem door mensen optimaal op te leiden en in te zetten. Leerroutes anders vorm te geven. Het is nog steeds een ontdekkingstocht met de nodige uitdagingen.’ Het programma CZO Flex Level wordt gefaciliteerd maar de aanwezigen zorgen voor de ontwikkeling, zo stelden programmamanager Helma van Zundert. ‘Er is een beweging op gang gebracht. Die beweging is door de projectleiders gestart. Flexibiliseren is geen onderwijsding, het zit in de bedrijfsvoering. Het biedt kansen aan HR en organisatie om via deze flexibele en vernieuwende manier van opleiden meer mensen te bereiken en binden.’
16 verschillende workshops
In totaal werden er zestien verschillende workshops en vragenuurtjes gehouden.
Een van de workshops ging over werkplekleren. Werkplekleren vraagt een andere manier van kijken, organiseren en faciliteren van EPA-gericht opleiden in de praktijk. Hoe doe je dat samen met je opleidingsinstelling?
Er was ook een interactieve workshop over het geheim van millennials, wat drijft hen en wat zijn hun waarden? Doelstelling was om millennials beter te begrijpen voor een adequate afstemming van het onderwijs.
Weer een andere workshop ging over het flexibiliseren op de lange termijn en over de regionale samenwerking in de FZO-regio Noord-Brabant.
Verder werd er tijdens workshops o.a. aandacht besteed aan contextgerichte leerroutes, het kwaliteitssysteem, de BAZ, de OOG-bespreking, een andere manier van werken en innovatie. Kortom geen onderwerp met betrekking tot flexibel opleiden bleef onbesproken. Er werden ook vragenuurtjes gehouden met o.a. EPA-goeroe Olle ten Cate en er werd veel informatie en vragen uitgewisseld met de CZO-beleidsadviseurs. Tijdens de dag werd ook de EPA Bibliotheek gedemonstreerd.
Voorbereiden op de toekomst
De succesvolle dag werd afgesloten door Helma van Zundert: ‘Er is vandaag veel gedeeld en uitgewisseld en ook inspiratie opgedaan. We zijn al heel ver, maar we zijn er nog niet. Ook het programma gaat door, we gaan verdiepen. Het laatste half jaar gaan we ons voorbereiden op de toekomst. We werken nauw samen met het CZO om samen te zorgen voor een soepele overgang. We gaan een EPA-expertisenetwerk opzetten, dat wordt een organisatie die we goed gaan positioneren. En ook de EPA-expertise laten we niet verloren gaan. Het komende half jaar gaan we het programma nog meer in de etalage zetten. We gaan met elkaar bij bestuurders en management het verhaal over de bühne brengen.’