Verpleegkundigen uit de verschillende zorgdomeinen van Moeder & Kind, praktijk- en theorieopleiders uit algemene ziekenhuizen, umc’s en opleidingsinstellingen en kinderthuiszorg zijn half november gestart met het doorontwikkelen van de EPA’s. En dat doen ze met vaart en enorm veel enthousiasme. CZO Flex Level ervaart een grote betrokkenheid en is onder de indruk van de tijd die wordt vrijgemaakt. Een van de werkgroepleden zei, als reactie op de waardering voor de vrijgemaakte tijd: ‘Het gaat over ons werk. Ik ben blij dat ik mee kan doen. Het kost tijd, maar is ook heel erg leuk én belangrijk.’ Hieronder lees je wat er is gebeurd en wat nog gedaan moet worden.
Aanpassingen na 14 oktober
De online consultatie op 14 oktober jl. gaf reden tot een aantal kleinere, maar ook tot een aantal diepgaandere aanpassingen:
- duiden van ‘complexiteit van zorg’ in de betreffende EPA’s;
- laag-complexe zorg barende en zwangere;
- functie-overstijgende EPA’s pasgeborene;
- EPA vitaal bedreigd kind;
- structuur en inhoud HCN/ICN en HCK/ICK.
Daarvoor zijn twee werkgroepen geformeerd: deels met mensen die ook in de eerste fase (A) van het programma betrokken waren, en deels met nieuwe gezichten. Omdat EPA’s gaan over het werk dat wordt gedaan, is een grote inbreng van de praktijk essentieel. In allebei de werkgroepen is de praktijk daarom goed vertegenwoordigd. Ook zijn de inzichten in het ontwikkelen van EPA’s verdiept en aangescherpt in het programma, o.a. door alle ervaringen bij de ontwikkeling van EPA’s in de pilots en de doorontwikkeling van EPA’s van het cluster Langdurige Zorg. Deze nieuwe inzichten worden toegepast bij deze doorontwikkeling.
Flexibiliseren
De werkgroepleden rekenen ‘flexibel opleiden’ ook tot hun opdracht. Bij alle EPA’s wordt steeds gekeken naar betere instroom- en doorstroommogelijkheden, en naar manieren om sneller en/of efficiënter op te leiden. Hierbij proberen de groepen recht te doen aan de grote diversiteit in de praktijk.
Voor alle EPA’s van alle opleidingen geldt:
- De EPA’s zijn of worden (door werkgroepleden in huiswerkgroepen) aangepast op de aangepaste structuur en/of indeling.
- En alle EPA’s zijn of worden in de omschrijving van de beroeps(deel-)activiteiten meer passend gemaakt voor het werkplekleren.
OBS
Op 19 november startte de werkgroep ‘OBS & kind’
- De werkgroepleden hebben zich eerst gebogen over de beschrijving van de complexiteit van zorg. Al snel werd een indeling gevonden die passend en haalbaar lijkt voor alle afdelingen, in welk soort ziekenhuis dan ook.
- Vorige week is een feedbackronde in de werkgroep geweest. Commentaar is verwerkt. De EPA’s zijn nu opnieuw met de werkgroepleden gedeeld en door hen van feedback voorzien.
Nb. De vraag naar een aparte EPA-selectie voor het opleiden van perinatologie-verpleegkundigen (of moeder-kindverpleegkundigen) is inmiddels door het programmamanagement geadresseerd. Omdat het hier gaat over ‘de driehoek beroep – functie – opleiding’ is overleg nodig tussen professionals (beroepsvereniging), werkgevers (brancheorganisaties als de NVZ en NFU) en opleiders (opleidingsinstellingen). Zij moeten de samenhang bewaken en gezamenlijk een besluit nemen.
OCCU
In de eerste fase van het programma zijn voor het opleiden van studenten voor de OCCU drie EPA’s ontwikkeld. Ook voor deze EPA’s moet doorontwikkeling plaatsvinden. Daarvoor is echter overleg nodig met het cluster Acute Zorg. Hierover worden in het nieuwe jaar afspraken gemaakt. Net als nu zal ook deze ontwikkeling in nauwe samenwerking met de betreffende theorie- en praktijkopleiders plaatsvinden.
HCN-ICN en HCK-ICK
Op 22 november startte de werkgroep ‘HCN-ICN en HCK-ICK’
- De werkgroepleden hebben eerst besloten om bij deze opleidingen te streven naar een logische opbouw van HC naar IC, passend bij de praktijk en de diversiteit daarin. Zowel HC- als IC-studenten (voor de opleiding IC-kind en voor de opleiding IC-neonatologie) starten dus met dezelfde EPA’s, waarna de IC-verpleegkundigen verder gaan met IC-EPA’s. Er wordt helder gemaakt waar de ‘knip’ zit tussen HC en IC. Zorginstellingen kiezen straks die EPA’s die passen bij hun praktijk.
HCN-ICN
- De EPA’s zijn aangepast aan de hierboven beschreven opbouw.
- Vorige week is een feedbackronde op het huiswerk geweest. Commentaar is verwerkt. De EPA’s worden nu verder aangepast.
- Deze EPA’s worden deze week nog een keer door alle werkgroepleden van aanvullingen en feedback voorzien.
HCK-ICK
- Door de werkgroep en daarna door ‘extra werkgroepleden’ vanuit algemene ziekenhuizen en umc’s is goed gekeken naar de haalbaarheid van de EPA’s op de High Care Kinderen in algemene ziekenhuizen. Ook is goed gekeken naar de diversiteit in de High Care afdelingen in de umc’s. Met de indeling van de EPA’s is hiermee rekening gehouden.
- De reeds bestaande EPA’s zijn anders ingedeeld waardoor een ‘knip’ kon worden gezet. Om recht te doen aan de praktijk zijn er nu kern-EPA’s en een specifieke EPA binnen de HCK voorzien. De ICK-verpleegkundigen gaan daarna verder met de ICK-EPA’s.
- Deze week worden deze EPA’s in de extra werkgroep besproken.
- Daarna worden ze voorgelegd aan de werkgroepleden. Zij kunnen dan nog aanvullingen en feedback geven.
Nb. Binnen het thema HCK-ICK is een extra werkgroep geformeerd die uitvoering geeft aan de lijnen die worden uitgezet in de werkgroep. Deze extra werkgroep is zo ingevuld dat de belangrijke kwesties ‘getackeld’ kunnen worden. Zo is er extra inbreng gekomen vanuit een algemeen ziekenhuis en zijn meer praktiserende verpleegkundigen toegevoegd.
KIND
- Op 14 november zijn geen grote verbeterpunten voor de KIND-EPA’s naar voren gekomen, met uitzondering van de EPA ‘vitaal bedreigd kind’. Toch worden ook de KIND-EPA’s nog een keer kritisch bekeken, met het oog op de aanpassingen van de andere EPA’s. Hiervoor is ook een extra werkgroep geformeerd, waarin de kinderthuiszorg, algemene ziekenhuizen en umc’s een bijdrage leveren. Dit gebeurt vanaf 6 december.
Functie-overstijgende EPA’s
- Een vertegenwoordiging uit beide werkgroepen buigt zich over de functie-overstijgende EPA’s. Zij passen die aan de nieuwe inzichten uit beide werkgroepen en zorgen voor verbinding.
- Beide werkgroepen krijgen de functie-overstijgende EPA’s voorgelegd voor aanvullingen en feedback.
Wat moet er nog gebeuren?
- De grote knopen zijn doorgehakt. Momenteel loopt nog een aantal redactierondes.
- Volgende week start de doorontwikkeling van de KIND-EPA’s.
- Vervolgens moeten er een uniformerende eindredactie plaatsvinden. Die is voorzien in de week van 13 december.
Opleveren donderdag 23 december
Uiterlijk op vrijdag 17 december hopen we alle EPA’s (incl. functie-overstijgende EPA’s) én een duidelijk overzicht met de in- en doorstroomroutes op te leveren aan de mensen uit de praktijk en theorie die tijdens de consultatie op 14 oktober jl. al met ons meedachten. We hopen én vertrouwen erop dat jullie de eerder gegeven feedback als verwerkt zullen herkennen in de aanpassingen. Belangrijke punten over de inhoud van de EPA’s kunnen dan nog tot dinsdagavond 21 december per mail worden ingebracht. Het streven is om op donderdag 23 december de bijgestelde EPA’s op te leveren.
Aan de slag en evalueren
Vanaf 1 januari 2022 kunnen opleiders en studenten met de EPA’s aan de slag. In de praktijk zal blijken of wat nu is bedacht optimaal werkt. Evalueren van de EPA’s in de opleidingen heeft pas zin als de ontwikkelde EPA’s ook echt worden gebruikt om opleidingen mee te vernieuwen en om te flexibiliseren op de werkplek. Daarom heeft CZO Flex Level besloten dat voor dit cluster, maar ook die van Acute Zorg en Langdurige Zorg, in 2023 een evaluatie en bijstelling van de EPA’s plaats zal vinden.