De zorg in Nederland verandert. Er wordt zorg geleverd in zorginstellingen, maar steeds vaker ook bij de patiënt thuis. Er ontstaat een nieuwe zorgvraag, waarop zorgprofessionals en instellingen moeten inspelen. Zij geven samen de zorg van morgen vorm en geven een nieuwe invulling aan beroepen, functies, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
In- en doorstromen
Zorgverleners willen makkelijker de overstap van de ene afdeling naar een andere kunnen maken, of van de ene soort zorgaanbieder naar een ander – zonder dat ze daarvoor opnieuw een hele (vervolg)opleiding moeten volgen. En soms wil een zorgverlener kennis en vaardigheden uitbreiden door bepaalde beroepsactiviteiten uit een opleiding te leren, maar niet alle. Verpleegkundige en medisch ondersteunende zorgprofessionals en zorginstellingen hebben behoefte aan flexibele leerroutes. Met EPA’s worden leerroutes flexibel. Ook zorginstellingen hebben baat bij flexibele leerroutes. Zij willen dat zorgverleners dát leren wat bij de zorgvraag van hun patiënten of cliënten past. Ze moeten niet te veel leren, maar ook zeker niet te weinig. Daarnaast willen zorginstellingen de mogelijkheid hebben om personeel snel bij te scholen als de zorg verandert. Tenslotte is het handig als zorgverleners uitwisselbaar zijn tussen bepaalde afdelingen.
Flexibel en vernieuwend opleidingsaanbod
De veranderende zorgvraag en de wensen van zorgprofessionals en zorginstellingen vragen om een passend opleidingsaanbod bij dat aansluit bij functies, kennis, kunde en ervaring. De huidige opleidingen zijn te lang en sluiten niet meer aan bij de veranderende praktijk.
In opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ontwikkelt CZO Flex Level – samen met de zorg- en opleidingsinstellingen – een nieuw opleidingsstelsel van flexibele en vernieuwende (vervolg)opleiding en leerroutes. Opleidingen komen op maat, op het goede moment, in de juiste omvang en met de gewenst inhoud ter beschikking.
In 2019 legde CZO Flex Level hiervoor de basis. In 2020 wordt de implementatie voorbereid. Vanaf 2021 komt het nieuwe opleidingsaanbod beschikbaar voor zorgprofessionals.
Bij de start van het programma maakte CZO Flex Level dit filmpje
Drie perspectieven
Het programma werkt vanuit drie perspectieven:
- In de zorginstellingen – ziekenhuizen, umc’s, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en ambulancediensten – worden de opleidingen geïmplementeerd zodat studenten flexibel en vernieuwend worden opgeleid op de werkplek.
- In opleidingsnetwerken werken opleidings- en zorginstellingen samen aan het herontwerpen van (nieuwe) opleidingen en leerroutes.
- CZO Flex Level ondersteunt en ontwikkelt op landelijk niveau.
Samenwerking
CZO Flex Level werkt samen met praktijk- en theorieopleiders, verpleegkundige en andere medisch ondersteunende zorgprofession en met umc’s, algemene ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en ambulancediensten, opleidingsaanbieders en beroepsorganisaties.
CZO Flex Level is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra (NFU). Het programma loopt van eind 2018 tot 2023.